כל טיפול שיניים שבו מפרידים את החניכיים מהעצם (יצירת מתלה) כרוך בתקופת החלמה ממושכת, המאופיינת גם בכאבים הכוונה היא, בין היתר, לטיפולי השתלות שיניים עם או בלי הרמת סינוס.
כמובן, השאיפה של רופאי השיניים ושל המטופלים, היא לעשות כל שניתן, כדי לקצר את משך ההחלמה: לחסוך מהחולה כאבים מיותרים – ולהתקדם בשלבי הטיפול בזריזות.
PRF – מה זה בעצם?
PRF – ראשי תיבות של Platelet-Rich Fibrin (בתרגום חופשי: פיברין עשיר בטסיות דם).
הפיברין וטסיות הדם הם מרכיבים של הדם – המשחקים תפקיד חשוב בתהליכי הריפוי של פצעים וביצירה של קרישי דם. טסיות הדם, הנקראות גם תרומבוציטים, מצטברות בכל מקום שבו התרחשה פגיעה בכלי דם, על מנת ליצור מעין "פקק", שיעצור את דליפת הדם. במקביל, טסיות הדם משחררות חומרים כימיים שונים; ובהם פקטורי גדילה, שתפקידם להחיש את ריפוי הפצע. ההיגיון העומד מאחורי השימוש בצנטריפוגה , שעל ידי הגברת הנוכחות והריכוז של טסיות הדם ברקמה המטופלת, ניתן יהיה להעלות את הריפוי שלה – ולשפר את סיכויי ההצלחה של הטיפול.
כיצד מייצרים PRF?
תהליך הייצור של PRF מחייב אותנו לעשות שימוש במכשיר צנטריפוגה, שבאמצעותו מפרידים את הדם לפאזות השונות שלו. בשלב הראשון, נלקחות מהמטופל במרפאת השיניים מספר מבחנות דם (כמות קטנה משמעותית מהכמות שנלקחת בתרומת דם), המועברות באופן מידי למכשיר הצנטריפוגה.
תוך 8 דקות בלבד, מפריד מכשיר הצנטריפוגה את הטסיות – משאר הרכיבים של הדם – ומתקבלת מנה מרוכזת של טסיות דם, המכילה בין שניים לשלושה מיליון טסיות.
כעת ניתן למצק את גוש הפיברין בעל המרקם הג'לטיני, שבו נמצאות הטסיות; כלומר, להפחית את ריכוז הנוזלים שבו – ולקבל מעין ממברנה: קרום שקוף ודקיק, שיוצר כולו מחומרים שנלקחו מהמטופל עצמו.
מומלץ השימוש ב-PRF בכל ניתוח, שבו מפרידים את הרקמה הרכה מהעצם. בנוסף, ניתן לדלג על שלב הייבוש – ולהשתמש בגוש הפיברין ולערבבו עם אבקת העצם (טבעית או סינתטית),כדי ליצור מעין גוש סמיך שמהווה החידוש האחרון STICKY BONE.
האם לשימוש ב-PRF יש תופעות לוואי כלשהן?
אין תופעות לוואי
PRF מבוסס על חומרים שנלקחו מהמטופל עצמו – ולכן מערכת החיסון לא תגיב בתקיפה, לנוכחות של החומר
אילו סיבוכים ניתן למנוע באמצעות PRF?
אחת הבעיות, בטיפולים שבהם מבוצעת השתלת עצם, נוגעת לשוני בקצב הריפוי של הרקמות השונות, המעורבות בטיפול. הכוונה היא בעיקר לכך שרקמות רכות נוטות להתרבות במהירות הרבה יותר גבוהה מרקמת העצם.
לכן, כאשר מבצעים חתך בחניכיים – ומשתילים אבקת עצם סינתטית או טבעית שצריכה להיקלט, קיימת סכנה שרקמת האפיתל תפלוש לרקמת העצם החדשה – ותפגע בתהליך הקליטה התקין שלה. על ידי שימוש בממברנת PRF, ניתן להפריד בין רקמת העצם לרקמה הרכה – וכך למנוע הפרעה לתהליך הקליטה של העצם החדשה.
כמו כן, ידוע כיום שעל ידי שימוש ב-PRF בטיפולי השתלות שיניים, ניתן לוודא שנקבל רקמה יציבה של חניכיים מקורנות, הצמודות לצוואר השתל. החניכיים המקורנות מהוות גורם מגן מפני מחלה הנקראת פריאימפלנטיטיס ("דלקת סב השתל" – מחלה סובבת שתלים דנטליים), העלולה להוביל לכישלון ההשתלה.
האם השימוש ב-PRF מייקר את הטיפול?
באופן עקרוני, לא כל רופא שיניים בימינו מחזיק את הציוד היקר הדרוש להפקת PRF; ובנוסף, כמובן, כדי ליישם את השיטה – יש לעבור הכשרה.. יחד עם זאת, השימוש ב-PRF מקל לא רק על המטופל – אלא גם על הרופא, היות שהוא הופך את כל הטיפול ליעיל יותר, מהיר יותר ובטיחותי יותר. אי לכך, גם במקרים שבהם הטיפול יהיה מעט יקר יותר, הרי שהעלות הנוספת תהיה שולית ביותר.
לסיכום: באמצעות שימוש ב-PRF, ניתן להאיץ החלמה של רקמות לאחר טיפולי שיניים, לזרז קליטה של עצם טבעית או סינתטית ולמנוע מגוון סיבוכים, בטווח הקצר והארוך כאחד. לאור זאת, אם אתם נמצאים לפני עקירה של מספר שיניים, מועמדים להשתלת שיניים, הרמת סינוס או השתלת עצם – תנו עדיפות לרופא שיניים המשתמש ב-PRF באופן קבוע במסגרת הטיפולים.